SIN
Siniša Nikolić
Administrator
Heroj Laćarka

Van mreže
If you can dream it, you can do it!
|
 |
|
|
Imunitet,u opstem znacenju,predstavlja odbranu organizma od bakterija,virusa,stranih materija,tumora itd. Imunitet sa kojim se radjamo zavisi od genetskog potencijala koji smo nasledili od roditelja. Odmah posle rodjenja,jedno kratko vreme,dete je zasticeno imunitetom majke. Zatim dolazi u kontakt sa razlicitim antigenima iz spoljasnje sredine,koji utice da njegov organizam formira svoj repertoar imunoloske odbrane.Pod tim se,pre svega,misli na formiranje celularnog,tj. celijskog imuniteta. Imunitet nas brani od raznih vrsta spoljnih agresora.Medjutim,razni negativni uticaji iz spoljasnje sredine mogu da naruse imunitet,pa se tako javlja slabost imuniteta,tzv.stecena imunodeficijencija ili poremecaj u smislu netolerancije sopstvenog tkiva sa razvojem autoimunih bolesti. Od virusa i od bakterija brane nas bela krvna zrnca,s tim sto nas T-limfociti (subpopulacija belih krvnih zrnaca) brane od virusa i tumora,a B-limfociti (takodje subpopulacija belih krvnih zrnaca) nas stite od bakterija. Kao preporuka onima koji zele da podignu imunitet,lekari savetuju ishranu bogatu vocem i povrcem,kao i vlaknastim namirnicama,sa sto manje crvenog mesa i masti,znacajno umanjuje pojavu nekih oblika raka,narocito karcinoma debelog creva. Osim ishrane,vazan je zdrav zivot uopste,koliko je to moguce. Takodje,osobama koje se redovno bave fizickim aktivnostima svi organi i celije dobro su snabdevene kiseonikom,koji pomaze antitelima da brze "dignu uzbunu" kada telo napadnu virusi.
Sledeci test,tj. Vasi odgovori pokazace stanje Vaseg imuno sistema:
1)
-Svake godine "odradim" svoju prehladu. 1
2)
-Mnogo radim,nemam vremena za redovne obroke. 0 -Posto obicno jedem u kantini,svakodnevno uzimam vitamine. 1 -Jako pazim na pravilnu ishranu. 2
3)
-Ne pusim. 2 -Povremeno zapalim koju cigaretu. 1 -Pusim vise od deset cigareta dnevno. 2
4)
-Uz glavni obrok popijem casu vina ili pivo. 1 -Alkohol pijem samo u posebnim prilikama. 2 -Za bolju probavu treba mi aperitiv. 0
5)
-Zivim na periferiji grada. 1 -Zivim u strogom centru grada. 0 -Mnogo vremena provodim na selu. 2
6)
-Redovno idem u saunu. 1 -Kada je ruzno vreme,ne izlazim iz kuce. 0 -Ujutru se tusiram hladno-vrucom vodom. 2
7)
-Leti kozu stitim zastitnim kremama. 1 -Smatram da i u hladovini moze da se dobije lepa voda. 2 -Volim da se izlezavam na Suncu. 0
8)
-Intenzivno se bavim sportom. 0 -Gimnastika me odrzava u dobroj formi. 2 -Vikendom odlazim u setnju ili voznju biciklom. 1
9)
-Cesto sam sama. 0 -Imam porodicu i hobi. 2 -Cesto se druzim sa prijateljima. 1
10)
-Jako sam savesna,ali moj rad nije dovoljno priznat. 0 -Mnogo i rado radim. 2 -Ne ubijam se od posla. 1
11)
-Ujutru se uvek osecam odmorno i sveze. 2 -Tokom dana sam cesto dekoncentrisana i troma. 1 -Prilicno lose spavam. 0
12)
-Lekove uzimam samo kad nemam drugog izbora. 1 -Svaki dan progutam neku tabletu. 0 -Kada se razbolim,prvo posegnem za prirodnim preparatima (med,polen). 2
Dakle,Vas zadatak je da sto iskrenije odgovorite (Vase zdravlje je u pitanju) na pitanja i prebrojite broj poena koji stoji pored svakog odgovora.
~*~*~*~*~*
Sta kazu rezultati?
24 - 19 bodova
Vas odbrambeni sistem zaista je snazan.Zivite zdravo i dobro se nosite sa svakodnevnim stresom i problemima.Ako ne dopustite da povremeni gresi prerasu u naviku,i dalje cete ostati u odlicnoj formi.
18 - 13 bodova
Brinete za svoje zdravlje,no trebalo bi da uspostavite bolju ravnotezu izmedju posla i odmora.Budite obzirniji prema sebi,ukoliko ne zelite da se lose psihicko stanje negativno odrazi na vas celokupni imunoloski sistem.
12 - 7 bodova
Vas imunitet bi mogao da bude snazniji.Ozbiljno shvatite sve sto vas opterecuje i proucite svoju svakodnevnicu:smanjite nezdrave zalogaje i stres,hranite se uravnotezenije,cesce izlazite na vazduh,bavite se sportom.
6 - 0 bodova
Vasem imunoloskom sistemu potrebna je ozbiljna pomoc.Nezdrav stil zivota,cigarete,alkohol ili lekovi podjednako su stetni kao i frustracije i prezaposlenost.Porazgovarajte sa svojim problemima sa drugima i priustite svom imunitetu vise pomoci.
Dakle,sta kazu vasi rezultati?
|