Laćarak
+ Laćarak » Zabava » Lepota i zdravlje (Urednik: Ruki)
 Mikročip otkriva maligne ćelije u krvotoku
.
Korisničko ime:
Lozinka:
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Mikročip otkriva maligne ćelije u krvotoku  (Pročitano 201 puta)
« poslato: Januar 25, 2008, 11:51:18 am »
crno_mache
...мијауууу... :))
Global Moderator
Heroj Laćarka

Na mreži Na mreži

Ako me voliš, idi od mene. . .

Mikročip otkriva maligne ćelije u krvotoku

Američki naučnici razvili su nove mikročipove, sposobne da otkriju i izoluju maligne ćelije u krvotoku pacijenata obolelih od različitih vrsta raka, saopšteno je u najnovijoj studiji objavljenoj u Parizu.

Stručnjaci sa Medicinskog fakulteta Harvard navode da se broj kancerogenih ćelija u krvi pacijenta povećava kada se rak razvija u organizmu, a smanjuje kada se rak povlači usled, na primer, hemoterapije.

Novi mikročip je prekriven antitelima, koji otkrivaju kancerogene ćelije, ali ih ne oštećuje kako bi naučnici mogli kasnije da ih analiziraju.

Stručnjaci su isprobali mikročip na 116 pacijenata obolelih od raka pluća, prostate, dojke i debelog creva. Naučnici su kod svih ispitanika otkrili prisustvo kancerogenih ćelija.

U studiji se navodi da bi novi metod mogao da posluži da se izoluju retke ćelije koje se nalaze u krvotoku.

Ćelije koje potiču iz takozvanih čvrstih oblika raka (kao što je, na primer, rak dojke), šetaju se po krvotoku i mogu da budu odgovorne za metastazu. Metastazu predstavljaju sekundarni tumori koji se šire po organizmu i vode poreklo od prvobitnog maligniteta.

Naučnici navode da to ne mora uvek da znači da je dijagnoza najjlošija moguća za pacijenta, jer se često dešava da takve ćelije umiru kada udju u krvotok i samo "veoma mali broj ćelija ima sposobnost metastaze".

U studiji se navodi da su stručnjaci zbog toga došli na ideju da broje ćelije u krvi, kako bi se prilagodilo lečenje.
Sačuvana

Nikome ni reč. . .kad potonem u bol  da voleo sam te, a nisam bio tvoj. . .  Nikome kad znaš da nisam bio jak. . .  i samo LAKU NOĆ poželi mi za kraj. . .
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Srodne teme
Naslov Započeo Odgovora Pregleda Poslednja poruka
Šta otkriva sat vašeg rodjenja? Razno Suki 11 604 Poslednja poruka Januar 06, 2008, 01:40:37 pm
Ivanch3
Pravi muskarac se otkriva za stolom Hot & Sexy Suki 2 612 Poslednja poruka Maj 08, 2008, 05:42:26 pm
Ivanch3
Tigra Design by TurkLoRD