Ове сијалице су одлична ствар, век трајања им је око пет пута дужи од стандарних сијалица са ужареним влакном, а троше четири до пет пута мање енергије. Производе се у неколико разних боја, али код нас су најзаступљеније класична бледо-жута боја, која у видљивом спектру одговара боји светлости које производе класичне сијалице, а постоје и у белој, тзв. daylight нијанси.
Ја сам заменио двадесетак класичних са оваквим сијалицама, и изузетно сам задовољан, како смањеном потрошњом енергије, тако и квалитетом светла које дају. На пример, класична сијалица од 100 W се мења флуокомпактном од 20 или од 22 W, зависно од облика саме сијалице, јер долазе у више облика. На једно сијалично грло сам ставио сијалицу у облику "кугле", одн. флуо-цев је тако изувијана да може без проблема да се стави у класични кугласти лустер.
Исто тако, често се дешава да неквалитетна грла, обично пластична али и она мање квалитетна керамичка пуцају од топлоте узроковане радом класичних сијалица, јер оне преко 90% енергије које вуку из мреже троше на грејање, а само мали део (преко 5 %) троше на емитовање видљиве светлости. У овом случају су флуокомпактне сијалице прави спас.
Наравно, постоје и мане, али на њих се брзо навикне! Највећи проблем је што им треба нешто мање од минут времена да се загреју и постигну пун сјај, што често може да одврати потрошача. Надаље, код нас је често био случај великих осцилација напона у електричној мречи, што се лоше одражава на електронику унутар сијалице. Али, обзиром на то да нисмо имали неких већих проблема са падовима напона у Лаћарку већ поодавно (да куцнем у дрво!), надам се да то неће бити велик проблем!
И још нешто, не бих да правим рекламу, али марке сијалица које ја користим су Philips и Iskra. Изузетно сам задовољан њима и препоручујем их!