Laćarak
+ Laćarak » Zabava » Razno (Urednik: Maša)
 Samo za prave ljubitelje Formule 1!
.
Korisničko ime:
Lozinka:
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Samo za prave ljubitelje Formule 1!  (Pročitano 507 puta)
« poslato: Decembar 08, 2007, 10:59:38 am »
SIN
Siniša Nikolić
Administrator
Heroj Laćarka

Van mreže Van mreže

If you can dream it, you can do it!

Kod trke Formule 1 u Monaku najbolje je to što poseduje sve što je važno - brzinu, glamur, strast, buku i malo opasnosti, jer bolidi nemaju mnogo prostora za izletanje van staze. Zato je ova staza omiljena i među vozačima Formule 1.

U kalendaru Formule 1 Monako predstavlja najveći izazov. Prvi put je tu vožen gran pri daleke 1929. godine, a ostao je popularan i do danas. Poznate ličnosti skupljaju se na ovaj najglamurozniji svetski događaj kao pčele na med. Evo nekoliko poznatih imena koji su poslednjih godina posetili ovu trku: Bred Pit, Džordž Kluni, Hju Grant i Liz Harli, zvezda američkog fudbala - Roberto Karlos, ali i čuveni Roman Abramovič. Lokacija ove staze je u Monte Karlu, koji ima oko 30.000 stanovnika.

Pobedu na Gran priju Monaka sanja svaki vozač. A za to je potrebno da ima perfektne vozačke sposobnosti, tehničko savršenstvo i, naravno, hrabrost. Zaštitne bankine na stazi ne ostavljaju mnogo mesta za greške i zahteva se mnogo više koncentracije nego na bilo kojoj drugoj stazi Formule 1. Preticanje je u Monaku skoro nemoguće, zato su kvalifikacije i osvajanje pol pozicije tu važnije nego na bilo kojoj drugoj stazi. Mesto na stazi pod nazivom Portier corner je ključ osvajanja dobrog vremena po krugu u Monaku. Pre njega je krivina Loews hairpin, najsporija tačka na svim stazama u Formuli 1. Tu se vozi do 45 km/h. Potom dolazi čuveni tunel, jedna od nekoliko pravih etapa trke, i tu se brzina razvija i do 264 km/h. Po izlasku iz tunela, na šikani Nouvelle, nalazi se i najkritičnije mesto na stazi. Mnogi čuveni vozači su na tom mestu završili svoju trku u Monaku, uključujući Ajartona Senu i Mihaela Šumahera.

Pobeda u Monaku stavlja vozačevo ime na listu slavnih. Grejam Hil, poznat po nadimku Gospodin Monako, i Šumaher su tu pobedili pet puta, Alan Prost četiri puta, a Stirling Mos i Džeki Stjuart po tri puta. Ipak, rekord u pobedama u Monaku drži neprikosnoveni Sena sa šest pobeda.

Na ovoj stazi svetsko prvenstvo se vozi od 1955. godine, ali se ona od tada povremeno menjala. Male izmene učinjene su 2003. godine, a odnosile su se pre svega na ublažavanje ulaza u Rascasse corner, dok su se izmene iz 2004. godine odnosile na novi pit kompleks.

Bilo kako bilo, i vozači i gledaoci se slažu da je trka Formule 1 u Monaku neponovljivo iskustvo!
Sačuvana

« Odgovor #1 poslato: Decembar 08, 2007, 12:55:27 pm »
Ivanch3
Global Moderator
Heroj Laćarka

Van mreže Van mreže

Capo di tutti capi!!!!

Bio tamo, gledao trening, i plakao što moram ići  Cry
Sačuvana

Bolje da šešir nemam, pod njime djavo drema, sneva i izvoljeva. Djavo mi je kriv.
Ne pijem što uživam nit' što mi dobro stoji pijem da njega napojim.....
Ne lutam što uživam nit' miris druma volim, lutam da njega umorim......
Ne sviram što uživam nije to pesma prava, sviram da njega uspavam.....
« Odgovor #2 poslato: Maj 20, 2008, 02:12:03 am »
selenijum
Starosedelac

Van mreže Van mreže

Hvala SINe na ovome, a tebe mali cu opet da tuchem... Grin Grin Grin
Sačuvana

Shto jednostavno kad moze komplikovano...?
« Odgovor #3 poslato: Maj 22, 2008, 09:53:11 pm »
Ivanch3
Global Moderator
Heroj Laćarka

Van mreže Van mreže

Capo di tutti capi!!!!

zašto mali????  confused confused
Sačuvana

Bolje da šešir nemam, pod njime djavo drema, sneva i izvoljeva. Djavo mi je kriv.
« Odgovor #4 poslato: Maj 23, 2008, 01:04:48 pm »
selenijum
Starosedelac

Van mreže Van mreže

Bio bi vel'ki-najveci da si ostao na trci... Grin Grin Grin
Sačuvana

Shto jednostavno kad moze komplikovano...?
« Odgovor #5 poslato: Maj 23, 2008, 07:36:20 pm »
Ivanch3
Global Moderator
Heroj Laćarka

Van mreže Van mreže

Capo di tutti capi!!!!

Bite me  Ljutko2 Ljutko2 Ljutko2
Sačuvana

Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Srodne teme
Naslov Započeo Odgovora Pregleda Poslednja poruka
SAMO KOD NAS! Smešna strana sveta « 1 2 ... 17 18 » Abracus 255 9018 Poslednja poruka Jul 06, 2008, 12:13:56 pm
SIN
SAMO KOD NJIH Smešna strana sveta « 1 2 ... 9 10 » Abracus 138 5580 Poslednja poruka Jun 11, 2008, 01:43:53 pm
Maša
Samo jos jedan dan... Razno Šuki 2 450 Poslednja poruka Decembar 22, 2007, 06:33:45 pm
Ivanch3
samo napred,sta da vam kazem.. Razno Dejan_ 6 636 Poslednja poruka Januar 08, 2008, 08:46:01 pm
mala
SPASITE SVOJU KOŽU kancer se ne dešava samo drugima Lepota i zdravlje Ruki 1 259 Poslednja poruka Avgust 08, 2008, 01:58:11 pm
Maša
Tigra Design by TurkLoRD